Onze dirigent Pieter Appelmans

Pieter Appelmans is een trompettist in hart en nieren. Al is er in dat hart ook nog plaats voor Arabische volbloeden, en voor een dirigeerstokje. Het begon allemaal toen hij acht was, en in Gooik naar de muziekschool ging. Hij koos er meteen voor de trompet. De muziek kroop al snel onder zijn huid, en in het middelbaar koos hij voor de muziekhumaniora. Het logische vervolg was het conservatorium, eerst in Brussel en vervolgens in het conservatorium der conservatoria: het Lemmensinstituut in Leuven. Zijn trompet ging telkens mee.

In het jaar dat hij aan het conservatorium begon, werd hij meteen ook al dirigent van de Koninklijke Fanfare de Eendracht uit Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Ondertussen is ‘Loemek’ een deelgemeente van Roosdaal geworden, maar dirigent is hij er nog steeds. Voor kortere of langere tijd hanteerde hij het stokje ook in Leerbeek (St Cecilia), Idegem (Kunstliefde), Sint-Lievens-Houtem (jeugdharmonie YAM), Groot-Bijgaarden (Hand in Hand). Vandaag is hij dirigent in Roosdaal (De Eendracht), Pepingen (Concertband Theobaldus) en Schepdaal (ons aller Concertband Pede).

Trompet (en cornet) spelen deed en doet hij bij het koperkwintet Bacchus, de Brass Band Bachus (waarmee hij in 2001 wereldkampioen werd), de Brass Band Willebroek, het Pajot Bras Quintet, Dender Brass. En intussen ook nog eens tijd en liefde geven aan de Arabische volbloeden die hij kweekt (en hun stal uitmesten). Een wonder dat er nog tijd overblijft voor zijn muziekwinkel.
In een orkest houdt hij – uiteraard – van een volle koperklank, en brengt hij onze koperblazers met kleine kneepjes op een hoger niveau (“Als je sec wilt stoppen op het moment dat ik afsla, steek dan je tong in je mondstuk; ik garandeer dat er niets meer uitkomt.”). Maar dat wil niet zeggen dat hij de andere instrumenten vergeet (“Niet twijfelen, blazen.”). En dat hogere niveau houdt niet in dat de zwakkere broeders weggeduwd worden, integendeel. “Er moet plaats zijn voor iedereen, en spelen moet een plezier blijven.”

Plezier van spelen, daar doen wij het voor.