Onze dirigent Jérôme Hoppe

 

Eind 1989, Beersel. De ouders van Jérôme vinden dat het tijd wordt om muziek te leren. Ze nemen hem mee naar een repetitie van de dorpsfanfare in de plaatselijke feestzaal, achterin een café. Als kleine jongen van amper zes jaar is hij gefascineerd door de grote bombardon – het grootste en zwaarste instrument – dat ook nog eens helemaal rond zijn buik past. Maar de wetten van de fysica zijn sterker, dus moet hij zijn carrière op een bescheiden hoorn beginnen als hij niet op de grond wil zitten spelen …

Nadat hij enkele jaren lessen en cursussen heeft gevolgd, en intussen al wat ouder geworden is, beseft Jérôme dat de omvang van een instrument niet het belangrijkste is. En zo verruilt hij zijn hoorn definitief voor een trompet.

Als hij een studiekeuze moet maken, heeft de muziek al zo’n grote plaats in Jérôme’s leven ingenomen dat die een doorslaggevende rol speelt bij zijn beslissing. Met een kunstenaar als vader en een arts als moeder, kiest hij na lang wikken en wegen voor een artistieke loopbaan. En zo komt hij terecht in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Nu begint het echte werk, er komt brood op de plank, we schrijven het jaar 2000.

Drie jaar later en met een Eerste Prijs op zak keert Jérôme terug naar de wereld van de dorpsfanfare, maar ondertussen is hij aan de andere van het stokje belandt. Hij dirigeert aan de afdeling Jazz van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij na een paar jaar afstudeert. Op dat moment is hij dirigent van twee orkesten, het ene ver van huis (hij woont in Saint-Gilles) in de buurt van Couvin, en het andere in Schepdaal, midden in het Pajottenland. Enige tijd later komt daar nog de Concertband Pede (Sint-Gertrudis-Pede) bij, en gedurende twee jaar de harmonie van Erps-Kwerps aan de andere kant van Brussel. En sinds kort ook die van Kester.

Sinds 2014 volgt Jérôme een driejarige dirigentenopleiding bij Johan Evenepoel om ich nog verder te vervolmaken.

Naast zijn werk als dirigent heeft Jérôme zijn weg gevonden in de lichte muziek, waar hij zijn klassieke opleiding inzet voor de hedendaagse muziek.

Hij is trompetist op het podium en in de studio, en daarnaast arrangeur en componist, maar hij werkt voornamelijk met zijn eigen groep: The Peas Project. Na de opname van drie albums en optredens op diverse grote festivals gaat de groep eind 2013 uit elkaar. Jérôme heeft al met verschillende artiesten samengewerkt, zoals The KMG’s, La Chiva Gantiva, World Squad, Manou Gallo, Don Fiasko, Brussels Ska Jazz Orchestra, …

De kleine jongen van zes die op een bombardon wou spelen is inmiddels groot geworden. Toch is hij het kind in zichzelf nooit verloren, want in zijn beroep kan hij steeds blijven spelen!